Paarden van adel

Twee leden van PSV De Mennoruiters hebben sinds vandaag paarden van adel op stal staan. Gert-Jan van Norden en Jaap Buren, ook wel bekend als Buurman en Buurman, hebben hun Friese paard(en) voor een week toevertrouwd aan de Nederlands Koninklijke stallen, die de paarden wilden gebruiken voor de veel besproken Prinsjesdag.

De paarden zijn donderdag met een grote vrachtwagen, die amper door de straat kon rijden, opgehaald richting Duindigt. Duindigt is een drafbaan in Wassenaar.  Daar stond het kampement cavalerie waar de paarden tot rust konden komen na stevige trainingen.
De Friezen moesten verschillende oefeningen doorstaan en werden ook goed op de proef gesteld: v
an simpele oefeningen zoals onder linten door tot oefeningen waar geweerschoten werden gelost met rook en vuur als side-effect. Op basis van hoe de paarden reageerden op alle prikkels om hun heen, werd bepaald welk paard geschikt is om mee te lopen in de stoet.

Zondag 18 september werden de eigenaren op de hoogte gesteld dat de paarden een generale repetitie reden. De paarden reden met hun toegewezen ruiters de route alvast. Liep jouw paard er tussen? Grote kans dat ze met Prinsjesdag mochten meelopen.

Maandag 19 september, de laatste oefendag en nog steeds konden er paarden uitgeselecteerd worden. Dit keer voor het publiek op het strand van Scheveningen. Zo kon je goed zien waar ze de afgelopen drie dagen mee bezig zijn geweest.
Medewerkers, getrainde militairen, stonden onder andere met vlaggen en fluitjes naast de paarden. Hier en daar werd er zwaar vuurwerk afgestoken en naast de paarden gegooid. Naast die harde knallen werden er verder nog geweerschoten gelost en het publiek gevraagd de paarden aan te moedigen.

Dinsdag 20 september 2016, de derde dinsdag van de maand september, oftewel Prinsjesdag. Het evenement begon vandaag om 13:00 uur. Koning Willem Alexander stapte samen met zijn vrouw Koningin Maxima de glazenkoets in die werd getrokken door maar liefst acht friezen.

Thewiz van Jaap en Elske Buren liep in het Cavalerie ere-escort tweede peloton. De friezen van Gert-Jan en zijn dochter Gemma van Norden, Harke en Falco, liepen mee in het groepje friezen die het vaandel meedroegen.

De familie Buren en Van Norden zijn alle drie de dagen aanwezig geweest en hebben met volle teugen genoten.

Met dank aan Leah Buren, www.leahburen.nl

2016-prinsjesdag-5

2016-prinsjesdag-4

2016-prinsjesdag-2

2016-prinsjesdag-3
2016-prinsjesdag-6
2016-prinsjesdag-1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.